Uluslararası Alacak-İcra Takibi
Hazırlayan: Ali Güden
İşbu makalenin konusu borçlunun veya alacaklının farklı bir ülkede olması durumunda, alacağın tahsilinde izlenecek yola ilişkin kısa bilgi notudur. Uluslararası alacaklara ilişkin takip genellikle Türkiye'de bulunan bir şirketin, yurtdışında (örneğin İngiltere) bulunan başka bir şirketten tahsil edemediği bir alacağının bulunması durumda bu alacağın tahsil edilmesi bakımından izlenecek hukuki yoldur. Uluslararası alacak takiplerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, borçlunun başka bir ülkede bulunmasından kaynaklı olarak farklı bir dil, kültür ve en önemlisi kanunları ile karşı karşıya olunduğu ve buna uygun bir yol izlenmesi gerektiğidir.
Her ne kadar aksinin kararlaştırılması mümkün olsa da uluslararası alacaklara ilişkin olarak yapılacak takipte genel kural; yapılacak olan takibe tabii olan hukuk, borçlunun (örneğin İngiltere) ülkesinin hukukudur. Şayet taraflar aralarındaki sözleşmede aksini kararlaştırmadılar ise Türk mahkemelerine başvurmak işlevsel olmayacaktır. Dolayısıyla uluslararası alacaklar bakımından yapılacak olan takibin, diğer alacak takiplerinden ayrılan noktası ''yabancı'' ülkede başlayacak olması ve dolayısı ile yapılan takibe ilişkin olarak takibin başlatıldığı ülkenin hukuk kurallarının uygulanacak olmasıdır. (MÜHUK madde 27 ve HMK Madde 22)
Nitekim uluslararası alacağa ilişkin takibi kompleks hale getiren de budur. Taraflar sözleşmede anlaşmışlar ise yetkili mahkemenin Türk mahkemesi olması için bir sakınca yoktur ancak bu durumda unutulmaması gereken bir başka husus ise alacaklının lehine sonuçlanan dava kararının yabancı bir ülkede uygulanabilmesi için; kararı tanıma ve tenfiz sürecine tabii tutmak ve ilgili prosedürleri işletmek gerekir.
Kısaca, uluslararası alacakların tahsilinde alacaklı ile birlikte izlenecek olan yol haritasını oluşturabilmenin anahtar noktası taraflar arasındaki sözleşmenin etkili ve detaylı bir şekilde incelenmesi, uluslararası ticaret hukukuna hakim olunması ve buna ek olarak takibe uygulanacak olan hukuka ve alternatif çözüm yollarına ilişkin tam donanıma sahip olunmasıdır.
Guden Hukuk, Uluslararası Avukatlar Birliği'nin (Worldwide Lawyers Asssociate) bir parçası olarak İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Brezilya, Kuveyt Cumhuriyeti, Portekiz, İtalya, Amerika, Hindistan, Rusya, Fransa, Tunus, İsviçre, Güney Kore'de ortak çalıştığımız hukuk büroları ile birlikte hizmet vermektedir.
Uluslararası alacaklara ilişkin takibe yönelik daha fazla bilgiye ulaşmak ve danışmanlık hizmetlerimizden yararlanmak için info@guden.av.tr adresimizden veya telefon numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.